pondělí 27. září 2021

Bezobratlí jako predátoři obratlovců

Dnešní večer se zdál být obyčejný. Večeře šla na pánev, po zahřátí začala na oleji syčet a prskat, a já si s ní pohrával pomocí servírovací lžíce. Po chvíli mě to však přestalo bavit. Kdo chce celé minuty hledět do pánve a soustředit se jen a pouze na smažící se večeři? Naštěstí jsem měl po ruce svůj mobil, a ten zabránil tomu, abych se u sporáku unudil. Pokrytí wi-fi je u nás obstojné, aplikace YouTube na mobilu fungovala, a já nějakým způsobem přešel od sledování nového videa o žralocích na kanálu BBC Earth k letošnímu Winterwatch, na který jsem se díval před mnoha a mnoha měsíci (no, v zimě). A když jsem na začátku druhé epizody znovu spatřil fotografii pavouka požírajícího ještěrku, poslanou do týmu z BBC Natural History Unit jedním fanouškem pořadu, v hlavě mi svitlo. Začal se v ní odvíjet ďábelský plán, a to sice napsat po téměř měsíci nový článek na Blogorgonopsid Diaries, pojednávající o bezobratlých, kteří loví obratlovce! Možná mě někdy v budoucnu mohlo napadnout napsat takový článek i jiným způsobem. Již navždy však můj myšlenkový proces k němu vedoucí zůstane na tomto blogu popsán právě takto. Get over it!

Náš svět patří bezobratlým. Někteří mají jen 50 mikrometrů, jiní dorůstají délek desítek centimetrů, a v našich mořích žijí i tací, kteří měří 10 metrů. Tvoří 97 % všech živočichů, a bylo jich už popsáno bohatě přes jeden a půl milionu druhů. Pro srovnání, popsaných obratlovců je asi 60 000. Je jisté, že z pohledu počtu druhů zvířata s páteří rozhodně vládci Země nejsou. A proto by ani nemělo být překvapivé, že existuje tolik bezobratlých, jež se obratlovci živí. Pomiňme však zjevné příklady, jako klíšťata sající krev plazů, ptáků a také nás, savců, nebo pro některé možná ještě nechutnější (ač naprosto fascinující a pro milovníky bezobratlých jistě nádherné) pijavice. Hovoříme tu o aktivní predaci - o bezobratlých, kteří loví a požírají obratlovce, a to ne pouze ve vzácných případech. V roce 2020 napsal německý biolog Jose W. Valdez z German Centre for Intergrative Biodiversity Research rozsáhlé review pro vědecký dvouměsíčník Global Ecology and Biogeography, v němž shrnul některé z nejpodstatnějších, ale také nejvíce přehlížených predačních vztahů mezi lovci z řad živočichů bez páteře a kořistí z řad těch, co jsou páteří vybaveni. Shrnul asi 1300 zaznamenaných případů z 89 zemí, kdy bezobratlí z 6 tříd a 83 čeledí ulovili nějakého obratlovce. Možná není příliš překvapivé, že pachateli celé poloviny těchto zdánlivě neobvykle působících případů byli pavouci.


Každý zájemce o přírodu moc dobře ví, že největší pavouk na světě je Theraphosa blondi z Jižní Ameriky. Jeho český název je skutečně příznačný - sklípkan největší. V angličtině se mu říká goliath bird-eating spider (anebo také zkráceně goliath birdeater), a ačkoliv ptáky příliš často nepožírá (jeho anglické obecné jméno bylo vlastně inspirováno rytinou německé přírodovědkyně Marie Sibylly Merian z 18. století, na níž tento pavouk požíral kolibříka), rád si smlsne na celé řadě jiných obratlovců, od hlodavců přes žáby a ještěry až po hady. Konkrétně pavoučí chutí na obojživelníky se zabýval výzkum Marcela Menina a Domingose de Jesuse Rodriguese, jehož výsledky byly v roce 2005 publikovány v periodiku Phyllomedusa: Journal of Herpetology. U velkých zástupců čeledi Theraphosidae opravdu není predace obojživelníků zase tak vzácná, dokonce i tehdy, když je obojživelník větší než pavouk sám. Menin a Rodrigues ve své studii zmínili volně žijící exemplář T. blondi o délce asi 8,4 centimetru, který požíral 9 centimetrů dlouhou ropuchu obrovskou (Bufo marinus) v Reserva Florestal Adolpho Ducke v brazilském státě Amazonas. 

Je také známo, že třeba jihoamerický Ancylometes rufus z čeledi Ctenidae loví ropuchy druhu Amazophrynella minuta, jež žijí od Venezuely až po Bolívii. V rámci svého výzkumu nalezli Menin a Rodrigues třícentimetrového pavouka tohoto druhu, který na pralesním podloží ulovil a následně sežral 2,2 centimetru dlouhou ropuchu. Příbuzný Ctenus villasboasi zase ve stejné rezervaci v několika dobře zdokumentovaných případech ukořistil dospělé i juvenilní samce a samice žáby Adenomera andreae z čeledi hvízdalkovitých (Leptodactylidae). V jednom případě dokonce 1,8 centimetru dlouhý pavouk ukořistil 2,1 centimetru dlouhého samce této žáby. Někteří pavouci se tedy nebojí zaútočit na kořist z řad obojživelných obratlovců, zvláště žab, třebaže je tato kořist velikostně větší. Ví se, že konkrétní amazonské pavoučí druhy z čeledí Pisauridae, Ctenidae, Theraphosidae, Lycosidae a Sparassidae loví dohromady přinejmenším 15 druhů žab ze čtyř čeledí. Ve vědecké literatuře však existují i zmínky o pavoucích lovících červory, beznohé obojživelníky trávící značnou část života pod zemí.


Netýká se to ovšem jen pavouků z Amazonie, a jejich obětí z řad obojživelníků, savců a velmi vzácně tedy i ptáků. Tento rok v červnu vyšla ve vědeckém časopisu American Journal of Arachnology velice zajímavá studie, založená na pozorování 319 případů, kdy pavouci ze všech kontinentů vyjma Antarktidy lovili hady. Většinou šlo samozřejmě o malé hadí druhy, nebo čerstvě vylíhlá mláďata. 80 % případů, jež výzkumníci Martin Nyffeler a J. Whitfield Gibbons v článku zmínili, bylo zaznamenáno ve Spojených státech amerických a v Austrálii, zbytek pak opravdu pocházel z různých dalších koutů světa. A zajímavost, kterou nyní lze díky jejich pečlivé práci prezentovat, by skutečně měla být napsána ve všech budoucích populárně naučných knížkách o pavoucích! Tihle osminozí predátoři jsou totiž schopni skolit hada desetkrát až třicetkrát většího, než jsou oni sami. Vědecký výzkum potvrdil, že T. blondi může ulovit křovináře (čeleď Viperidae, podčeleď Crotalinae) o délce 30 až 53 centimetrů a hmotnosti až 40 gramů (ona samotná váží asi 50 gramů). Některé velmi malé druhy se pak raději spokojí s šesticentimetrovými hádky, třeba s malými hrabavými slepany. Ovšem největší hady loví nefila chluponosá (Nephila pilipes) z východní a jihovýchodní Asie a Oceánie a nefila kyjonohá (Trichonephila clavipes) z amerického kontinentu, vyskytující se od USA po Argentinu.

Oba tyto druhy si staví obrovské sítě, které mají v průměru 50 až 150 centimetrů. Dle potvrzených případů v takových sítích skončili hadi o délce 40 až 100 centimetrů! Třeba v roce 2014 vyšel vědecký článek, v němž bylo zmíněno, že se v síti nefily chluponosé na Tchaj-wanu uchytil kikuchijský habu (Trimeresurus gracilis), vážící 60 gramů. Je ale důležité si uvědomit, že nefila, která do něj pak vpravila jed, zabila ho a následně vysála svou hadí polévku, nevážila víc než 7 gramů! Fotograf divoké přírody Ashwini Kumar Bhat zase kdysi vyfotografoval nefilu chluponosou, jež se na své síti vrhala na užovkovitého hada z rodu Dendrelaphis, který měřil 1 metr! Nefily jsou schopny podat skutečně úctyhodný lovecký i labužnický výkon. Tito beznozí šupinatí obratlovci jsou totiž opravdu mockrát větší, než ony samotné.


Říká se, že habu je had, který útočí i na stín. Možná jen kvůli nějakému výpadu po kolem prolétajícím netopýrovi se omylem dostal do tak zapeklité situace, jako na tomto obrázku z Tchaj-wanu? Kdo ví. Pavouci však hady loví rozhodně častěji, než si někteří lidé myslí. Průměrná délka jejich hadí kořisti se dle výše zmíněné studie rovná 26 centimetrům. V minulosti se také již zkoumalo, jaký dopad má envenomace proslulou černou vdovou (rod Latrodectus) na australské jedovaté hady z čeledi korálovcovitých (Elapidae). Stručně řečeno, jed černé vdovy je dokáže zabít celkem rychle. Před lety byla v americkém státě Georgia vyfotografována černá vdova druhu Latrodectus geometricus, rozšířená po celé planetě (pravděpodobně ovšem pocházející z Jižní Ameriky), jak pojídala užovku šarlatovou (Cemophora coccinea), kterou sama zabila svým jedovatým kousnutím a po vstříknutí trávicích enzymů do jejího těla část jeho obsahu vysála. Asi 30 % všech hadů, jež se stanou oběťmi pavouků, je vybaveno jedem, ale ten je před hbitými osminohými zabijáky jen málokdy uchrání. I pakobra východní (Pseudonaja textilis), jeden z nejjedovatějších hadů Austrálie a tedy i celé planety, se občas stává kořistí pavouků.


Ve většině zaznamenaných případů pavoučí predace šupinatých jsou však oběťmi ještěři. A asi polovina savců, které naši oblíbení osminozí kamarádi uloví, patří do řádu letounů. Pavouci ovšem nejsou jedinou skupinou bezobratlých, jejíž zástupci aktivně loví obratlovce. Pochopitelně zde musí být zmíněni jejich blízcí příbuzní z třídy Arachnida, a to štíři (Scorpiones). Podle Valdezova review až 10 % obratlovčí kořisti škorpiónů spadá opět mezi hady; štíři rádi loví háďata, často čerstvě vylíhnutá nebo narozená, protože ta jsou jejich neurotoxickým jedem zabita nejrychleji. 

Význačnými lovci obratlovců jsou také někteří zástupci zdaleka nejpočetnější třídy bezobratlých - třídy hmyzu (Insecta). Opět to není tolik překvapivé, vždyť o tom, jakými zuřivými predátory jsou třeba larvy vážek, ví každé malé dítě, které někdy projevilo zájem o život v rybníku. Velmi oblíbení jsou také mohutnatkovití (Belostomatidae), jež patří do řádu Hemiptera. V angličtině se jim někdy říká toe-biters, tedy "kousači prstů na nohou". Jedná o sladkovodní hmyz, jehož největším zástupcem je dvanáct centimetrů dlouhý Lethocerus. Mohutnatky a jejich příbuzní z této čeledi jsou známy tím, že loví ryby i obojživelníky (a mimo obratlovce si pak rádi smlsnou třeba i na plžích a korýších). Ve vzácnějších případech ulovily mohutnatky také želvy; jejich mandibuly jsou skutečně masivní, a lehce proniknou krkem takového plaza, pokud jej tedy želva včas nezatáhne do krunýře.


Pro nás belostomatidi nepředstavují nějaké velké nebezpečí, ač třeba v Indii občas někoho v nějaké bažině či v řece nepříjemně kousnou do nohy. V některých částech Asie se však stávají potravou lidí, vlastně jsou v některých zemích dokonce považováni za pochoutku. Kromě mohutnatek a larv vážek, opět často lovících obojživelníky a ryby, musí být samozřejmě zmíněny i kudlanky. Různé druhy kudlanek jsou známy tím, že útočí na mladá ptáčata. Mohou je přepadnout už krátce poté, co se mladí ptáčci opeří - někdy loví i ty, kteří byli zrovna vyvedeni z hnízda. Takový nezkušený pták se totiž může snadněji dostat do cesty kudlance, proto tedy ze všech věkových kategorií ptáků spadá mezi potravu kudlanek nejvíce těch mladých. Známý se stal také případ, kdy Tom Vaughan z Nového Mexika vyfotografoval kudlanku, jež požírala kolibříka! Ulovila jej klasicky z ptačího krmítka, kam si kolibřík přiletěl pochutnat na cukrové vodě. Zakousla se mu do hlavy a pustila se do požírání jeho mozku. Jeho úžasnou fotografii pak použil Martin Nyfeller ve svém vědeckém článku zabývajícím se útoky kudlanek na ptáky, který vyšel v roce 2017 ve Wilson Journal of Ornithology. Je libo ptačí mozeček?


Ryby se zase často stávají kořistí nejen vodního hmyzu, ale také korýšů, zvláště pak rakovců (Malacostraca), a mezi nimi hlavně krabů (Brachyura). V roce 1982 třeba B. G. Stevensovi a jeho kolegům vyšel článek v žurnále Marine Biology, ve kterém se zabývali potravními zvyklosti kraba druhu Cancer magister, který žije na západním pobřeží Severní Ameriky, od Aljašky po Kalifornský poloostrov (Baja California v Mexiku). Zjistili, že v prvním roce života se tito krabi živili hlavně bezobratlými, od mlžů po garnáty rodu Crangon, ve druhém ruce pak začali požírat kromě garnátů i ryby, a ve třetím roce života se skoro úplně přeorientovali na ryby, ačkoliv si přece jen ještě občas na garnátech pochutnali. Lovit ryby pro ně bylo mnohdy výhodnější, neboť jim poskytovaly větší množství energie. Ostatně to dává smysl, krabi totiž byli ve třetím roce života docela dost velcí, a potřebovali energii z větší kořisti. Zároveň tak nedocházelo ke konkurenci s kraby stejného druhu, kteří byli mladší a stále ještě primárně lovili bezobratlé.


Scolopendra gigantea, největší druh stonožky na naší planetě, jenž se vyskytuje v severní části Jižní Ameriky a na karibských ostrovech včetně Hispanioly (a tedy v Dominikánské republice a na Haiti), je také dobře známá jako lovec obratlovců. Loví ještěry, hady o délce až 25 centimetrů, ptáky, žáby o délce až 9,5 centimetru, myši a ostatní hlodavce a v neposlední řadě také netopýry. Je dlouhá až 30 centimetrů, není tedy překvapivé, že takto velkou kořist dokáže uchopit, zabít a postupně sežrat. Ve venezuelských jeskyních loví netopýry tak, že na ně číhá na stropě, a jakmile netopýr proletí kolem, pokusí se jej chytit. V mnoha případech není úspěšná, ale když se jí podaří zaklesnout své forcipule do netopýřího těla, znamená to pro nebohého letouna konec. Má docela silný jed - moc se toho o něm neví, ale je dost silný na to, aby zabil člověka. Ani Batman, který zpravidla vždycky vítězí, by se touhle netopýrožravou stonožkou nechtěl nechat chytit.


Kromě S. gigantea se netopýry živí také příbuzný druh S. viridicornis. Pro přesnost by však mělo být uvedeno, že do roku 2012, kdy byl tento údaj uveden ve vědeckém článku Any Caroliny Srbek-Araujo, byla konzumace netopýra touto stonožkou pozorována jen dvakrát. 

Žáby se podle Valdeze stávají nejčastější obratlovčí kořistí predátorů s vnější kostrou. Ze všech případů, jež pro své review z nalezených vědeckých prací nashromáždil, byla ve 40 procentech kořistí žába. Tito bezocasí obojživelníci jsou ostatně také nejčastější obratlovčí kořistí masožravých rostlin. Dá se to brát i jako takový suchý biologický vtípek, ale je dost pravdy na tom, že "prakticky cokoliv si rádo smlsne na žábě". Karnivorní bezobratlí nemají většinou s jejich zabitím problém; žáby mají měkkou kůži, a tou mohou snadno projet pavoučí chelicery nebo mandibuly vodního hmyzu. Akvatičtí bezobratlí často loví také pulce a čerstvé metamorfy. 


Pro mnohé bezobratlé jsou obratlovci výhodnou kořistí. Živočichové s vnitřní kostrou sice dominují ekosystémům naší planety, to ovšem neznamená, že by každý z nich byl v úplném bezpečí před lovci, jež mají pouze vnější kostru. V mořích vysoce inteligentní chobotnice loví ryby, na souši se ptáci stávají kořistí kudlanek a hadi nešťastně končí v pavoučích sítích. Snad to působí jako připomínka dob, kdy naši dávní předkové s šupinatou kůží podléhali v karbonských pralesích obřím pavoukům a štírům. Doba nebezpečí pro obratlovce ze strany bezobratlých ale ve skutečnosti nikdy neskončila. 

Zdroje informací:

úterý 31. srpna 2021

Psí plemeno s šesti prsty na každé noze

V neděli devětadvacátého srpna jsem od 21:30 do 22:00 středoevropského času sledoval online stream stanice BBC Two, kde se vysílala první z šesti epizod nového seriálu Chris and Meg's Wild Summer, provázeného Chrisem Packhamem a Megan McCubbin. Psal jsem o něm již minulý týden ve středu na svém hlavním blogu. Od chvíle, kdy jsem se o něm dozvěděl prostřednictvím Chrisova twitterového účtu - možná tak před dvěma týdny - chtěl jsem ho vidět. A opravdu to stálo za to! Už nikdy nebudu vnímat polehávání na pláži stejně. Thanks Chris! Byl to skvělý pořad, a velmi mě v něm zaujaly "top facts", které si nevlastní otec a dcera vyměnili při navštívení papuchalků na welšském ostrově Skokholm. Zase jsem se naučil něco nového - Chris se totiž rozpovídal o jednom podivuhodném psím plemenu. Co to mělo do činění s papuchalky? To se brzy dozvíte. Pokud se zajímáte o psy, tak to pro Vás určitě není žádná novinka. Já ale žiju spíše ve světě dinosaurů, hadů, ještěrů, ptáků a pavoukovců, takže to pro mě novinka je - a proto je tu tento článek!

Po více 400 let se na norském pobřeží používal k lovu zavalitých alkovitých - se zobákem v jednu část roku pestře zbarveným - norský lundehund. Řadí se mezi špice a primitivní plemena, jež zahrnují některé severské druhy, včetně malamutů nebo lajek. Lundehund nese všechny charakteristické znaky špiců, neboť je malého vzrůstu, je lehce stavěný a také neobyčejně hbitý. Jakožto psí plemeno vyšlechtěné pro lov papuchalků pochopitelně musí být mrštný a hbitý, a musí se být schopen vsoukat prakticky kamkoliv, i do malé díry v zemi, poněvadž tito ptáci hnízdí v dutinách v půdě, které si sami vyhrabali. Dnes je norský lundehund vzácným plemenem, a pokud jej někdo chová, tak jako společníka, nikoliv jako lovce papuchalků. Okolo roku 1900 žila většina lundehundů ve vesnici Måstad na jihu izolovaného norského ostrova Værøya. Tam se za 2. světové války rozšířila psinka a psy tohoto unikátního plemene takřka vybila. Na zbytky populace, včetně potomků těch málo lundehundů, kteří přežili, zaútočila stejná nemoc ještě jednou v roce 1963. Přežilo jen šest zvířat, přičemž jediný z nich pocházel z ostrova; dalších pět bylo z městečka Hamar na pevnině. Okolo roku 2010 však těchto psů žilo už okolo 1400, do Česka byl první lundehund dovezen v roce 2003 - ovšem ze Spojených států amerických.


Co tedy činí toto psí plemeno tak zvláštním? Jak už napovídá titulek tohoto článku, je norský lundehund mezi psy skutečným unikátem díky jednomu konkrétnímu znaku. Všichni zástupci tohoto plemena jsou totiž polydaktylové - toto je jediný pes s šesti prsty na každé končetině. S polydaktylií se můžeme setkat u všech různých živočichů, jež jsou vybaveni prsty, ovšem mezi psovitými šelmami zkrátka není druh ani populace některého druhu, jejíž zástupci by všichni měli šest prstů. Důvod, proč je tímto neobvyklým znakem vybaven norský lundehund, opět souvisí s jeho původním účelem. Jakožto lovec papuchalků potřeboval při lezení po strmých útesech na norském pobřeží speciální oporu, a tou se v průběhu šlechtění stal šestý prst, dodávající zvířeti rovnováhu na nebezpečných místech. 

Všechny prsty norského lundehunda jsou plně vyvinuté, skloubené a osvalené. Čas od času se může narodit štěně, které má méně než šest prstů, to však není norma - plemeno je skutečně vedeno jako šestiprsté, a menší počet prstů je genetickou odchylkou, která by neměla nastávat příliš často. To samozřejmě neznamená, že by lundehundi s menším počtem prstů byli nějak znevýhodnění - papuchalky už neloví, a s pěti prsty při chůzi a běhání po zahradě a lesích úplně vystačí. U většiny lundehundů, kteří skutečně mají všech šest prstů, směřují čtyři dopředu a dva dovnitř, tak jako palec na lidské ruce. Klouby spojující prsty jednoduše řečeno se zbytkem končetiny jsou velmi flexibilní.


U člověkem vyšlechtěných zvířecích plemen se polydaktylie vyskytuje velmi často také u kura domácího - konkrétně v případě hudánek (pocházejících z města Houdan poblíž Paříže), dorkinek (pojmenovaných po anglickém Dorkingu, ale vyšlechtěných ve starověku někde na území Římské říše) a hedvábniček (silkies). 

Přítomnost šesti prstů však není jediným výjimečným znakem norského lundehunda. Tito psi mají také neobyčejně pružný krk, a dokáží téměř úplně zaklonit hlavu na úrovni se svou páteří. S podobnou krční ohebností se setkáme ještě u pralesních (novoguinejských), bornejských a australských dingů. Díky volnějším vazům v ramenních kloubech jsou navíc lundehundi schopní rozpažit přední končetiny - v horizontálním úhlu s tělem až na 90°. Zatímco velká ohebnost krku je spjata s lovem papuchalků v jejich hnízdních norách (umožňovala psům popadnout ptáka v případě, že se prosoukal prostorem u jeho hlavy a zamířil ven z nory), roztažitost končetin souvisí tak jako polydaktylie s lezením po útesech (pes se díky ohebnějším předním končetinám mohl při případném pádu lépe zachytit nějaké skalní římsy).


Poslední anatomická zvláštnost norského lundehunda se týká jeho uší. Pes v nich dokáže vlastní vůlí při stažení uzavřít zvukovody. Umožňuje to lehce stažitelná chrupavka v ušním boltci. Opět je to adaptace na lov papuchalků v hnízdních norách - psi totiž museli často do úzkých nor pronikat tak, že tlačili hlavu vpřed našikmo, případně do nich vnikali plazíce se po boku. Do uší by se jim mohla zezdola i seshora dostat voda, hlína nebo bahno. Jednoduché uzavření zvukovodu je této nepříjemnosti a možného nebezpečí poškození sluchu zbavilo. 


Pro lov papuchalků bývalo toto plemeno naprosto ideální. Není to totiž žádný obr - lundehundi bývají vysocí 30 až 40 centimetrů a váží 6 až 7 kilogramů. Název plemena pochopitelně také odkazuje na papuchalky; norské slovo "lunde" je totiž označením pro tohoto alkovitého (ostatně proto bychom mohli třeba anglický ostrov Lundy nazvat "ostrovem papuchalků"). Srst lundehundů je silná a drsná, opět dokonalá k lezení do hnízdních nor. U samců vytváří charakteristický límec na krku.

Jedná se o přizpůsobivého a přátelského psa. Problémem, se kterým se lundehundi potýkají, je ovšem gastroenteropatie, na kterou jsou náchylní. Mají genetickou predispozici k problémům se zažíváním, jež vedou ke ztrátě schopnosti absorbovat živiny z potravy. Říká se tomu Lundehund syndrome (lundehundský syndrom), a projevuje se častými a závažnými průjmy, zvracením, nezdravou ztrátou tělesné hmotnosti a edémem. Výzkumu lundehundského syndromu se v roce 2016 věnovala Julia Metzger z Institutu molekulární genetiky Maxe Plancka v Německu. Bohužel je však konkrétní příčina této nemoci dosud neznámá. Existují (nebo existovaly) hypotézy o tom, že by nemoc mohla spustit přítomnost nějakého parazita, viru či bakterie. Symptomy nemoci se zhoršují v obdobích jako je březost či estrus. Zjevně se nedá úplně vyléčit, a vrací se v obdobích zvýšeného stresu. Nakonec může u některých lundehundů vést k perforaci žaludku, k rakovině střeva nebo ke vzniku lymfomy. Takto postižení psi bohužel umírají.


Po anatomické stránce je tento pes unikátem, je to jediné plemeno s šesti prsty, dokáže zavřít zvukovody, rozpažit přední končetiny a ohnout hlavu úplně dozadu. Bylo vyšlechtěno, aby zabíjelo papuchalky, pak téměř vyhynulo, ale nakonec se díky pečlivému šlechtění zachovalo. Norský lundehund je skutečně velice zajímavým plemenem, hned v několika ohledech výjimečným.

Zdroj obrázků:

čtvrtek 29. července 2021

Tři vyhubené tygří poddruhy

29. červenec je Globálním dnem tygrů. Patří tedy této ohrožené kočkovité šelmě - největšímu felidovi současnosti a jedné ze zvířecích ikon ochrany přírody. Já sám slavím Mezinárodní den tygrů již od roku 2017, a téměř pravidelně od té doby píši na Blogorgonopsid o ochraně tygrů články. I ti, kteří se o přírodu moc nezajímají, vědí moc dobře, co tygrům provedl náš druh. Je to jen pár let zpátky, co jejich populace po více než stovce let zabíjení a ničení jejich přirozeného prostředí začala znovu růst. Téměř jsme je zničili. Přestože jsem dnes již napsal jeden "varovný" článek na svém hlavním blogu, nemohl jsem si odpustit nesdílet s Vámi něco o tygrech a nebezpečích pro ně ze strany člověka i na Blogorgonopsid Diaries. Potřebujeme-li varování o tom, co dokáže člověk jiným druhům udělat, proč si blíže nepředstavit jím vyhubené populace či poddruhy tygrů? Tento článek je věnován třem kočkám, které zřejmě (nenalézá-li se mezi vámi nějaký budoucí strůjce stroje času nebo klonovací génius) nikdo z nás nikdy nepotká. A to jen kvůli lidem.

S tygřími poddruhy je to složité. V roce 2017 byla zrevidována jejich taxonomie, přičemž Cat Classification Task Force z IUCN Cat Specialist Group začal rozlišovat pouze dva poddruhy: Panthera tigris tigris z kontinentální Asie a P. tigris sondaica ze Sundských ostrovů. Studie provedená o rok později však tento názor zavrhla. Někdy se uvádí, že žijících poddruhů tygra (Panthera tigris) je šest, a že jsou jimi tedy tygr indický, tygr ussurijský, tygr malajský, tygr indočínský, tygr sumaterský a tygr čínský. Ať už se jedná o jednotlivé populace dvou poddruhů, anebo skutečně o šest subspecií, nelze popřít, že každá z těchto šelem je svým způsobem unikátní, a to třeba vzrůstem nebo vzorováním. Je nutné je všechny chránit, i když třeba takový tygr čínský je již pravděpodobně v přírodě (nikoliv samozřejmě v zajetí!) vyhynulý. Existuje mnoho lidí, kteří se podílejí na jejich ochraně. Ale pro některé populace či poddruhy tygra je už pozdě. Tři z nich stačil člověk vyhubit.

Snad nejznámějším vyhynulým "poddruhem" tygra je tygr kaspický (Panthera tigris virgiata). Ze všech tygrů žil nejzápadněji; přinejmenším do začátku středověku se ještě potuloval po jižním Rusku a po Ukrajině. Doma byl i několik staletí poté ve východním Turecku, na severu Íránu, ve střední Asii a v okolí Kavkazu. Vyskytoval se dále i na severu Afghánistánu, a nejvýchodnějším bodem jeho výskytu byla provincie Sin-ťiang na severozápadě Číny. Je pravděpodobné, že právě kaspické tygry užívali hojně Římané v gladiátorských hrách. Lidé v pohoří Taurus na území Turecka vyráběli po celá staletí kamenné pasti na tygry (a také na stále žijící, ovšem ohrožené levharty poddruhu Panthera pardus tulliana). Tygr kaspický byl pořádnou kočičkou; samci měřili 260 až 295 centimetrů na délku, samice byly dlouhé 240 až 260 centimetrů. Největší samci mohli vážit i 240 kilogramů. Jeden rekordman, zabitý v Ázerbájdžánském Prišibu v únoru 1899, měl prý i s ocasem 360 centimetrů. Velikostně se pohyboval někde mezi největšími dodnes žijícími poddruhy, tedy tygrem indickým a tygrem ussurijským. Známý byl tygr kaspický také pro svou poněkud dlouhou srst.


Velký vliv měl bohužel na tuto šelmu lov. Do začátku 20. století ruská armáda zabíjela dravá zvířata žijící v lesích a poblíž lidských domovů. Třeba během 1. světové války se tyto kočky hojně lovily na březích řek Piandj a Amu Darya na hranici Afghánistánu a Tádžikistánu. Když v 19. století Rusové vtrhli do Turkestánu, začali se tygři vybíjet v oblastech, jež měly být přeměněny na bavlněné plantáže a obilná pole. Zvířata zabíjeli vojáci a sportovní lovci, a vybíjeli také jejich kořist - divoká prasata. V Iráku byl údajně poslední tygr zabit v roce 1887, a to poblíž Mosulu. V Kazachstánu se naposledy tato šelma objevila v roce 1948, poblíž řeky Ili. Na afgháno-tádžikské hranici jej prý někdo zahlédl ještě v roce 1998, ale od 70. let se už o jeho existenci coby živoucího "poddruhu" pochybovalo. Od roku 2003 je oficiálně zařazen mezi vyhynulá zvířata. 

Ruské i mezinárodní ochranářské skupiny zakázaly lov tygrů, včetně těch kaspických, už v roce 1947. Bohužel to však příliš nepomohlo. Ačkoliv takový tygr ussurijský díky zákazům lovu přežil (ač si na něj samozřejmě pytláci dělali zálusk i desítky a desítky let poté, zjevně dodnes), kaspický poddruh takové štěstí neměl. Velký tygr s krásnou, bujnou, hustou červenou srstí a černými až hnědými pruhy byl ponechán pouze minulosti.


Tygr kaspický je jedinou ze tří vyhynulých koček, o nichž zde hovoříme, jež by patřila k poddruhu Panthera tigris tigris (ukázalo-li by se, že hypotéza o pouhých dvou poddruzích je pravdivá). Dalšími dvěma vyhubenými "populacemi" jsou totiž ty ze Sund, jež by spolu s tygrem sumaterským hypoteticky tvořily poddruh Panthera tigris sondaica. Tím prvním je tygr jávský. Byl to učebnicový příklad Bergmannova pravidla; byl menší než jeho příbuzní z chladnějších oblastí na severu. I tak ovšem největší samci měřili až 248 centimetrů na délku. Tento rovníkový tygr osídlil Jávu před 12 000 až 11 000 lety, jak odhalila studie, jejíž výsledky byly publikovány v roce 2015. Jeho kořistí se stávali sambar ostrovní (Rusa timorensis), prase divoké (Sus scrofa) a dnes již ohrožený banteng (Bos javanicus). 

Ve 30. letech 19. století byli lovci tygrů na Jávě bohatě odměňováni. Zabití tygra a prodání jeho kůže se rovnalo pěkné sumičce. Když se velikost lidské populace Jávy vyšplhala na začátku 20. století na celých 28 milionů, zvýšila se i míra zabíjení tygrů. K boji s velkými kočkami, jež byly považovány za nepřátele, mnohdy i kvůli neznalosti či strachu místních, se používaly jedy. Jejich kořist bývala otrávena, aby byl tygr po návratu k tělu oběti sám zabit. Sambaři ostrovní byli také hojně loveni lidmi, tygři tak přicházeli o svou oblíbenou kořist. A v neposlední řadě ubývalo přirozeného prostředí velkých šelem. V roce 1975, když už na tom jávská tygří populace opravdu nebyla dobře, zbývalo na ostrově jen 8 % původních lesů. 


Nedá se říci, že by se ochránci přírody nesnažili o zvrácení osudu tygra jávského. V 60. letech však těchto koček zbývaly zřejmě jen desítky; v Národním parku Ujung Kulon na západním cípu Jávy žilo pouhých 10 až 12 jedinců. V roce 1971 byla na jihovýchodě ostrova, poblíž hory Betiri, zastřelena samice tygra jávského. Patřila zřejmě mezi poslední přežívající zástupce této populace či poddruhu. V roce 1976 se ještě našly stopy tygrů, zanechané třemi až pěti jedinci na jedné lokalitě. V této době byli však tygři vídáni na Jávě jen vzácně. V roce 1987 proběhla expedice k hoře Betiri, během níž skupina studentů z Institut Pertanian Bogor nalezla tygří trus a další stopy. V Národním parku Mount Halimun Salak byl jávský tygr zastřelen v roce 1984; pět let nato byly v oblasti nalezeny ještě stopy jednoho zvířete, bezpochyby dospělého tygra. Fotopasti v Národním parku Meru Betiri, nastavené na začátku 90. let, nepřinesly žádný úspěch. Tehdy, nebo jeden či dva roky předtím, se již zřejmě tygr jávský skutečně stal vyhubeným zvířetem.

Ještě v srpnu 2017 uvedl jeden ze strážců Národního parku Ujung Tulon, že údajně vyfotografoval tygra jávského s kořistí, a to sice se zabitým býkem. Jak se ale ukázalo, šelma na nejasné, nepříliš kvalitní fotografii byla ve skutečnosti samcem levharta jávského (Panthera pardus melas). Již od roku 1994 je tygr jávský klasifikován jako vyhynulý.


O něco dříve vyhynul tygr balijský (P. t. balica), popsaný Ernstem Schwarzem v roce 1912. Za vyhubený poddruh bývá považován minimálně od 50. let minulého století. Jak napovídá jeho jméno, byl to endemit ostrova Bali v Indonésii. Ze všech tří sundských tygrů byl nejmenší; samci měřili 220 až 230 centimetrů, samice pak 190 až 210 centimetrů. Největší samci vážili "jen" metrák. Tato šelma inspirovala mnoho příběhů v balijském folklóru. Říkalo se, že balijským dětem se musí darovat ochranný amulet s černými korálky a tygřím zubem nebo alespoň kusem tygří kosti. Při různých festivalech se na Bali dodnes nosí tygří masky. Nebyli to původní obyvatelé těchto ostrovů, kdo populaci tygrů zdecimoval - vinnými jsou kolonisté.

Lov tygrů na Bali se rozvinul, když na ostrov přijeli Holanďané. Mnozí z nich byli typičtí "romantičtí lovci" z 19. století - stříleli po všem, co se pohnulo. Tygry často chytali do obřích ocelových pastí, do nichž vkládali muntžaky nebo kozy. Když se zvědavý tygr přiblížil k zabitému zvířeti, past ho sevřela, a lovci jej pak zblízka zastřelili. Až do roku 1941 neexistovalo na Bali žádné místo, které by místní tygry a další faunu chránilo, a zavedení Národního parku Západní Bali už velkým kočkám velkou spásu nepřineslo. Po roce 1937, nejpozději ve 40. letech, byli balijští tygři nadobro pryč.


Pár zpráv o údajném přežití balijských tygrů se objevilo ještě desítky let poté, co byli v polovině minulého století oficiálně uznáni za vyhynulé. V 70. letech prý někteří obyvatelé Bali stále trvali na tom, že tygři na ostrově žijí. Před jedenácti lety, v roce 2010, se v tisku objevily zprávy o velké kočce na západním Bali, napadající kozy a psy. Zda na těch zprávách bylo něco pravdy, to není zrovna jisté. Zvíře totiž nikdo pořádně nespatřil. Mohla to být taky novinářská kachna. Majestátní balijský lovec makaků, muntžaků, sambarů a možná i luskounů ostrovních (Manis javanica), který zřejmě přešel na ostrov po pevninském mostu z Jávy během doby ledové, je opravdu ztracen.


Tyto tři populace nebo poddruhy už zachránit nedokážeme. Avšak pro záchranu těch, jež zbývají, něco udělat můžeme. Ne každému z nás se poštěstí pracovat s tygry v terénu nebo pomáhat při jejich rozmnožování v zajetí. Můžete však podepisovat petice nebo darovat peníze důvěryhodným neziskovým organizacím, jež dělají pro jejich záchranu maximum. Každý z nás může udělat něco proto, aby žijící poddruhy tygrů neskončily jako jejich kaspičtí, jávští a balijští příbuzní.

Zdroje obrázků: 

pátek 30. dubna 2021

Ztracení, nedávno vyhynulí lemuři

30. duben 2021 byl pro mne velmi pěkným dnem. Měl jsem totiž pokoj od obvyklých starostí, které mne i v těchto podivných časech sužují a vyčerpávají, a tak jsem si, izolován v obývacím pokoji od zbytku světa, udělal malý maraton dokumentů se Stevem Irwinem. Jedna z epizod Lovce krokodýlů (The Crocodile Hunter), na kterou jsem se přinejmenším už podruhé v životě díval, pojednávala o lemurech (Last Primates of Madagascar, 2001) a zatímco jsem se při ní ládoval polomáčenými sušenkami, napadlo mě, že bych mohl na Blogorgonopsid Diaries napsat o některých vyhynulých příbuzných těch roztomilých a bohužel mnohdy ohrožených madagaskarských primátů. A tak, jen pár hodin před koncem letošního dubna, je tu o nich článek!

Na lemury lze nahlížet z několika pohledů. Můžeme je chápat jako nadtřídu Lemuroidea, která zahrnuje 8 čeledí, 15 rodů a asi 100 žijících druhů, anebo zástupce lemurovitých denních (Lemuridae, 21 žijících druhů) a lemurovitých nočních (Lepilemuridae, asi 26 žijících druhů). Kromě nich jsou dalšími čeleděmi nadtřídy Lemuroidea také makiovití (Cheirogaleidae, 34 druhů), ksukolovití (Daubentoniidae, 1 druh) a indriovití (Indriidae, 19 druhů). Známy jsou jinak také tři vyhynulé čeledi: Palaeopropithecidae z pozdního miocénu až holocénu, Megaladapidae z pleistocénu až holocénu a Archaeolemuridae, též známá ze čtvrtohor. Mnohé ze zástupců těchto tří čeledí bychom mohli označit za subfosilní lemury; jejich pozůstatky jsou staré jen několik století či tisíciletí, ale bohužel jsou už pryč - ztraceni v hlubinách času.


Prvním pravěkým lemurem, kterému můžete potřást rukou (vlastně nemůžete, promiňte - je vyhynulý), je Babakotia radofilai. Žila v epochách pleistocénu a holocénu, a vyhynula někdy během stupně northgripp (ten končí asi 2250 let před začátkem našeho letopočtu). Jedná se o zástupce čeledi Palaeopropithecidae. Podobně jako její příbuzní z této čeledi, i ona byla takovou směsicí lemura s lenochodem (čeleď je ostatně anglicky nazývána sloth lemurs). Měla dlouhé přední končetiny (o 20 % delší než zadní), zahnuté prsty, poněkud dosti pohyblivou pánev a lebku stavěnou robustněji, než jakou mají kupříkladu indriovití. Těm, a dalším paleopropitecidům, se podobala i chrupem. Byla středně velkým lemurem, vážícím 16 až 20 kilogramů, s lebkou dlouhou 14,4 centimetru a se 30 zuby. Trávila zřejmě naprostou většinu svého času na stromech, kde požírala listy (byla striktně folivorní, listožravá). 

Její bratránek Palaeopropithecus, popsaný jednadevadesát let před ní (v roce 1899), mohl přežít až do období mezi lety 1300 a 1620 našeho letopočtu. Známy jsou tři druhy (P. ingens, P. maximus a P. kelyus), a všechny byly podstatně větší než Babakotia. Palaeopropithecus vážil v průměru 45 až 54 kilogramů. Dentální morfologie poukazuje na to, že byl zřejmě také folivorem, a neživil se žádnými terestrickými rostlinami (například trávami). Jinak však mohl být i fruktivorní, a živit se tedy plody svých domovských stromů; P. kelyus měl dokonce stoličky uzpůsobené k rozmělnění oříšků a tvrdých semen. Palaeopropithecus byl poměrně aktivním primátem, rozhodně nebyl pomalý jako lenochodi, i když je mohl svým vzhledem připomínat (tento vzhled je u paleopropitecidů pochopitelně výsledkem konvergentního vývoje). Avšak podobně jako lenochodi, i on se pohyboval po větvích zavěšen zády k zemi.


Jediným rodem z čeledi Megaladapidae je nepříliš překvapivě Megaladapis, zahrnující dva podrody; Megaladapis s druhy M. madagascarensis a M. grandidieri, a Peloriadapis s druhem M. edwardsi. Jednalo se o poměrně dosti velké lemury, vážící až 50 kilogramů a měřící 1,3 až 1,5 metru. Mozek měli asi třikrát až čtyřikrát větší než kočka, což je však v porovnání s velikostí mozku ostatních lemurů poměrně dosti málo. Megaladapis se od ostatních zástupců nadtřídy Lemuroidea lišil ještě v mnohém dalším. Jeho tělo bylo stavěno podobně jako tělo koaly, ale s dlouhýma, lemuříma rukama a nohama. Lebka tohoto primáta byla skutečně obdivuhodná; jeho obličej se nepodobal žádnému dalšímu lemurovi, ani jinému primátovi. Z čelistí, připomínajících spíše ty kraví než lemuří či dokonce lidské, mu vylézaly dlouhé špičáky. Čenich měl velký, a postupně se zužoval. Lidé se s tímto zřejmě striktně folivorním primátem setkali, a mohli se podílet na jeho vyhubení. Vypadá to, že podobně jako ostatní obří lemuři vyhynul Megaladapis teprve někdy před 500 až 600 lety (jen pro doplnění, člověk vkročil na Madagaskar asi před 2300 lety). Kdo ví, jaké to muselo být pohlížet tomuto zvláštnímu tvorovi do tváře. Jaký byl asi jeho hlas? Lišil se i jím tolik od všech ostatních lemurů? Kdo ví. My už se to nikdy nedozvíme.


A co ta třetí čeleď, Archaeolemuridae? Proč nezačít rovnou u rodu Archaeolemur? Popsány byly dva druhy, A. edwardsi a A. majori. Tito lemuři byli na Madagaskaru docela dosti hojní a také poměrně dosti rozšíření (na rozdíl třeba od babakotie, která je známa pouze ze dvou lokalit v severní části ostrova), ale pak z jakéhosi důvodu - a podíl na tom mohl mít lov lidmi - mezi lety 1047 a 1280 zcela vymizeli. Archaeolemur je v podstatě jedním z nejmladších subfosilních lemurů. Byl to semiterestrický primát, žijící částečně na zemi, částečně na stromech; není těžké si představit skupiny těchto primátů, pochodující po zemi jako lemuři kata. Živil se savanovými rostlinami a jejich semeny. Jeho zvětšené špičáky se dokonale hodily k rozkousnutí nebo odstranění tvrdých obalů těchto semen či plodů. Tělesná hmotnost archeolemura se pohybovala mezi 15 až 35 kilogramy.


Druhým a zároveň po archeolemurovi jediným dalším zástupcem čeledi Archaeolemuridae je Hadropithecus stenognathus. Ze všech nedávno vyhynulých lemurů patří k těm nejméně prostudovaným, a to kvůli skorým fosilním nálezům. Tvar jeho zubů prozrazuje, že se živil semeny a nízko rostoucími rostlinami. Celkově byl stavěný jako gorila, a byl terestrický či semiterestrický. Hmotnost hadropiteka se pohybovala mezi 27 až 35 kilogramy.

Dříve se předpokládalo, že archeolemuridi byli blízce příbuzní lemurovitým denním, ale pozdější výzkum (viz tato studie L. Orlanda a jeho kolegů z roku 2008) ukázal, že jejich nejbližšími příbuznými byli ve skutečnosti indriovití a paleopropitecidi. Archaeolemur i Hadropithecus byli kvadrupedové, po dvou se zřejmě příliš často nepohybovali, ani k tomu nebyli stavěni (zatímco Hadropithecus byl stavěný jako gorila, Archaeolemur tvarem těla trochu připomínal paviána). Podle T. M. Ryana a jeho kolegů (viz tato studie) nebyli ani tak svižní a hbití jako kočkodanovití (Cercopithecidae), často nazývaní opice Starého světa.


Tady ale naše přehlídka nedávno vymřelých lemurů nekončí. Ještě někdy okolo roku 1000 našeho letopočtu žili na Madagaskaru poslední zástupci pozoruhodného lemuroida Daubentonia robusta, který je s ksukolem ocasatým (Daubentonia madagascariensis) jediným dalším zástupcem čeledi Daubentoniidae. Ačkoliv se svému dodnes žijícímu bratránkovi s poněkud děsivým vzhledem morfologicky dosti podobal, byl alespoň dvakrát tak velký - alespoň tedy podle nalezené čelisti a čtyř špičáků. Kromě nich byla nalezena také jeho holenní kost. Tento obrovitý ksukol žil na jihu a na jihovýchodě Madagaskaru, tedy tam, kde nežije ksukol ocasatý; ten je doma primárně ve východní části ostrova, ale i na jeho severu a severozápadě. 


Bez lemurů si nelze Madagaskar představit. Tito primáti, vyskytující se endemicky na něm, mu zkrátka dávají jakési nezaměnitelné aroma. Je velká škoda, že se nemůžeme setkat s těmi z nich, kteří vymřeli teprve před několika stovkami či tisíci roků - každý milovník přírody by jistě rád věděl, jaký vlastně byl ten obří ksukol nebo jak opravdu vypadali ti koalí a lenochodí lemuři. Bohužel je však již zachránit nemůžeme. Tato zvířata vymřela, některá i z přičinění našeho druhu. To ovšem neznamená, že podobně musí dopadnout druhy, které ještě žijí. Osm z jednadvaceti druhů lemurovitých denních je kriticky ohrožených, a žádný zástupce této čeledi není klasifikován jako málo dotčený. Je mnoho lidí, kteří usilují o zachování a rozšíření madagaskarských pralesů a zachování jejich unikátních živočichů, včetně lemurů. Potřebují však i naši podporu. Pokud narazíte na internetu na nějakou petici týkající se zachování madagaskarské přírody, podepište ji, prosím. Můžete také darovat peníze neziskovým společnostem, jež se snaží lemury a jejich domovinu chránit.


Zdroje obrázků: 

sobota 27. března 2021

Mutace a deformity žab

Dnešní večer jsem věnoval sledování dokumentu Frogs: The Thin Green Line z cyklu Nature, poprvé vysílaného na televizní stanici PBS v roce 2009 v rámci sedmadvacáté série tohoto velmi úspěšného pořadu. Primárně jsem jej sledoval proto, abych o něm napsal na svůj hlavní blog, Blogorgonopsid, a také zkrátka proto, že mne žáby zajímají. To je ostatně také důvod, proč je březen na Blogorgonopsidu Žabím měsícem. Od začátku března totiž píši, možná jen s výjimkou několika sobot, jež patřily mému příběhu, o žábách. Frogs: The Thin Green Line mne přiměl napsat o tématu, kterému jsem se zatím tento měsíc na blogu vůbec nevěnoval - o mutacích a deformitách žab, kterým se jedna část dokumentu věnovala. Nyní Vám tedy prezentuji článek na toto závažné téma...

"Mutace. To je klíč k našemu vývoji," to jsou slova, která jistě fanoušci jedné úžasné franšízy, do níž patří některé z mých nejoblíbenějších filmů, dobře znají. Jsou pravdivá, mutace je základem evoluce. Bez ní by byl život pouze jednobuněčný, a vy a já bychom tu teď neseděli u počítače. Ovšem ne všechny mutace jsou zrovna přínosné, zvláště takové, se kterými se v posledních desítkách let setkáváme u obojživelníků. Řeč je konkrétně o mutacích a deformitách žab, způsobených znečištěním jejich přirozeného prostředí. Je obecně známo, že ve znečištěném rybníku se žábám líbit nebude, a ani se v něm nebudou rozmnožovat - tedy, pokud je znečištěný v tradičním slova smyslu. Ovšem některé látky, které my, lidé, vypouštíme do sladkých vod, nemají ani zvláštní zápach, a ve vodě je téměř nelze detekovat. Tyto látky pak negativně ovlivňují vývoj mnoha vodních živočichů, včetně žab. A výsledek? Vyvinou se žáby s nedostatečným počtem končetin, nadbytečným počtem končetin, nadbytečným počtem očí anebo dokonce jedinci, u kterých dojde k úplnému obrácení pohlaví a vývinu pohlavních buněk pohlaví opačného v jejich pohlavních orgánech. Tyto změny ovlivňují přežívání nejen jednotlivců, ale také celých druhů.


Jedním z nejznámějších případů žabích deformit je kauza z americké Minnesoty, o které se začalo po celém světě mluvit a psát v roce 1995. Tehdy skupina dětí ze základní školy vyrazila k jednomu zdánlivě obyčejnému rybníku ve středojižní části státu, a našla něco, co mnohé ochránce přírody znepokojilo - řadu podivných žab, kterým chyběly končetiny nebo jich naopak měly až příliš mnoho. Nedlouho poté začaly příběhy o deformovaných žábách přicházet z celé Minnesoty, a začali se s nimi setkávat také vědečtí odborníci. Viník či spoluviník byl znám od začátku: člověk. Znečištění vod, ve kterých tito na změny náchylní obojživelníci žijí, a ve kterých se především vyvíjejí jejich larvy, totiž pulci, nemluvě samozřejmě o fázi jim předcházející, tedy kladení vajíček do vody, mělo za následek drastické změny ve fyziologii některých zvířat. Jedním z významných výzkumníků, kteří se od té doby studiu deformovaných minnesotských žab věnují, je Judy Helgen, která o celém problému v roce 2012 publikovala knihu Peril in the Ponds - Frogs, Politics, and a Biologist's Quest. Vydala ji po odchodu do důchodu, ale v roce 1995 pracovala pro Minnesota Pollution Control Agency ve městě St. Paul, a právě tehdy byla několika studenty upozorněna na to, že v nedalekém rybníku odchytili se svými rodiči pár deformovaných žab. Helgen byla v podstatě jedním z prvních lidí, kteří se tímto případem zabývali.


Jedním z nejvíce postižených druhů byl skokan levhartí (Lithobates pipiens), státní obojživelník Minnesoty (a také Vermontu). Ještě do konce minulého tisíciletí odchytili vědečtí pracovníci na 13 000 těchto skokanů na území Minnesoty, a zjistili, že 6,5 % z nich neslo tyto deformity. To je poměrně dost velké množství! Je třeba si uvědomit, že i v oblastech, kde jsou žabí deformity "běžnější", se vyskytují jen maximálně u 2 % exemplářů postižených druhů. Minnesota tedy měla problém - větší, než se původně zdálo. Už nešlo jen o malou žabí populaci u rybníčku uprostřed státu, postiženi totiž byli obojživelníci po celém státě. A po mnoho let byla příčina těchto deformit neznámá. V roce 2015 se ale vynořily nově získané informace. Za malformace zřejmě může parazit Ribeiroia ondatrae, ploštěnec z čeledi Psilostomatidae a třídy Rhapditophora. Kde se vyskytuje, tam působí potíže, a způsobuje hlavně abnormality končetin. Samotný mechanismus ovlivňování vývoje končetin není dosud znám, ale vypadá to, že Ribeiroia ondatrae nějak mechanicky narušuje buňky při výstavbě končetin během obojživelníkova larválního stádia. Mezi další druhy, často tímto parazitem postihované, patří rosničkovitá žába Pseudacris regilla ze západní části Severní Ameriky či skokan druhu Rana aurora.


Proč se tomuto parazitovi tolik daří v posledních desetiletích? Zřejmě za to může změna klimatu. Podobně jako v případě ranavirů, i Ribeiroia ondatrae benefituje ze zvyšujících se teplot v oblastech svého výskytu.

Deformity žab mají však na svědomí také látky vypouštěné do vod lidmi. Mezi ty, které jsou v tomto směru nejúčinnější, patří hormonální látky. To se týká zvláště estrogenu ethinlestradiolu neboli EE2. Jde o syntetický estrogen, který u lidí zabraňuje oplodnění. A podobně jako spousta takových látek prochází lidským tělem prakticky nezměněný a končí v toaletě. Odtud se dostává do kanalizace, a odtamtud zase do míst, kde nemá, co dělat. Odstranit ethinlestradiol z kanalizačních vod je nemožné. Část se dá možná vyloučit, ale zbytek míří do malých či velkých vodních ploch, mnohdy obývaných obojživelníky. Ethinlestradiol způsobuje u žab velice zvláštní mutace. Dokáže ovlivnit vývoj pulců, kteří jsou samci a samicemi, a úplně jejich pohlaví změnit. Nemluvíme zde však o intersexu. Tyto změny postihují zvláště samce, a mění strukturu jejich pohlavních orgánů. 


Dokonce se může stát, že u dospělých samců s plně vyvinutými pohlavními orgány dojde k postupné změně, a stanou se z nich samice. Vajíčka, která lze oplodnit, se jim pak vyvíjejí ve varlatech. Na jednu stranu jsou tyto změny fascinující, a z vědeckého hlediska je velice zajímavé, že k nim vůbec může dojít. Takové poznatky mohou mít ostatně praktické využití v ochraně přírody - jen si představte, že u některého žabího druhu zbydou pouze samci, a žádné samice, a to pouze v zajetí. V přírodě již bude vyhynulý, nebude tedy zbývat jediná samice. Ale pod vlivem hormonálních látek budou moci samci začít produkovat vajíčka ve varlatech, a ta pak jiní samci oplodní; tím se zajistí genetická diverzita, a druh přežije. Na druhou stranu je zřejmě problémem, že k těmto záležitostem dochází u některých druhů severoamerických žab (například na západě USA) ve volné přírodě, a že za ně může člověk. Vypouštění hormonálních látek z kanalizace do potůčků, řek nebo jezer zkrátka není něčím, o čem se v minulosti přemýšlelo. Najdou se ale odborníci, kteří si myslí, že kromě žab mohou tyto hormonální látky ovlivnit i nás samotné, a způsobovat třeba méně viditelné zdravotní problémy (většinou nesouvisející se změnami, které vyvolávají u žab).


Změnu pohlaví způsobují u plně vyvinutých dospělých žab také pesticidy. I jimi ovlivnění samci, ze kterých se stávají samice, jsou však v mnoha případech plodní.

Vraťme se ještě k ploštěnci Ribeiroia ondatrae, a k makromutacím, které dokáže způsobit. U některých ropuch způsobila například vývin očí uvnitř tlamy, přičemž obojživelník neměl žádné oči na "povrchu" hlavy! Takovým ropuchám se někdy říká "goldschmidt toad", a za mě by se jim mohlo říkat i "beetlejuice toad"! Jedna byla vyfotografována v roce 1994, jinou zase nalezly dvě školačky z kanadského Ontaria na zahradě v městské čtvrti v roce 2014.


Parazitům, kteří takové makromutace způsobují, svědčí kromě globálního oteplování také množství živin, které jim doslova dodává zemědělství. Změny ve farmaření, zvláště na území Spojených států amerických, by mohly jejich vliv na žáby snížit.

Na závěr se ještě zmíním o dobře známých mutacích žab i mnoha dalších živočichů - o albinismu. Jeho příčinou je samozřejmě vrozená absence tyrozinázy, což je oxidáza nezbytná k tvorbě melaninu v melanosomech. A samozřejmě to není deformita, ač zvířatům ve volné přírodě - ať už jsou to bílí tygři nebo bílé ropuchy - může způsobit značné problémy, působí totiž jako pěst na oko. Jinak jde ale o velice zajímavou mutaci. V případě slavné drápatky vodní (Xenopus laevis) ze subsaharské Afriky dokonce existuje celá populace albínů, kteří jsou k sehnání v obchodech s domácími mazlíčky. Tato mutace nemá nic společného s vlivem člověka na svět obojživelníků. 


O mutacích a deformitách žab by toho k napsání bylo ještě mnoho, zvláště v souvislosti s negativním vlivem člověka a látek, jež vypouští do životního prostředí, na tyto úžasné bezocasé obojživelníky, kteří už existují nějakých 200 milionů let. Věřím však, že to v tomto článku takto stručně stačilo.

Zdroje obrázků: 

neděle 21. února 2021

Kurilské jezero a jeho zvířecí obyvatelé

Dnes večer jsem se podíval na první díl Dokonalé planety (A Perfect Planet) z dílny Silverback Films. Premiérově byl vysílán někdy před měsícem a půl, 3. ledna 2021, na BBC One. Pojednával o sopkách a jejich vlivu na život na Zemi. Bez vulkánů by vlastně nikdy vzniknout nemohl. A příběhy zvířat, které několik štábů během pěkné řádky let zdokumentovalo, to jen dokládají. Jeden ze segmentů první epizody, mistrovsky vyprávěné Sirem Davidem Attenboroughem, pojednával o medvědech hnědých lovících lososy na březích jistého velkého sopečného jezera na Kamčatce. Moc se mi líbil, a já si řekl, že o celém to jezeru napíši na Blogorgonopsid Diaries článek. Tak tady je... Třeba se z něj něco přiučíte, jako jsem se při jeho psaní zase něco přiučil já.

Ve východní vulkanické zóně na ruském poloostrově Kamčatka se v nadmořské výšce 81 metrů rozléhá velké sopečné jezero. Vzniklo někdy během epochy pleistocénu po jedné či několika ohromných erupcích Kurilské kaldery. Tyto erupce se řadily k největším, jež naše planeta v posledních statisících let zažila. Vlivem nich vyrostly v okolí kaldery stratovulkán Iljinskij a lávový dóm Dikij Grebeň. Kurilská kaldera zuřila ještě v holocénu, v době, kdy již její zlobu mohl na Dálném východě pozorovat moderní člověk. Ale v posledních několika málo tisících letech se zcela zklidnila, a nechala se zaplnit vodou. Vzniklo tak Kurilské jezero, v jednom bodě 316 metrů hluboká a celkově 76 kilometrů čtverečních široká vodní prohlubeň, stále prohřívaná okolními vulkány, a díky sopečnému popelu nepředstavitelně úrodná. Také proto je každé léto útočištěm jedněch z největších hejn lososů nerka (Oncorhynchus nerka), kteří do něj připlouvají z Pacifického oceánu za jediným účelem; dát vzniknout nové generaci právě v místech, jež jejich potomkům poskytnou dostatek živin pro úspěšný začátek života. A protože je tu každoročně rozmnožujících se lososů tak moc - 260 000 až 6 milionů - není třeba se divit, že je Kurilské jezero během letní sezóny také místem setkání největšího počtu medvědů hnědých (Ursus arctos) na celé planetě.


Medvědí poddruh, který se na Kamčatce vyskytuje (U. a. beringianus), je největším v celé Eurasii. Může dosáhnout délky 2,4 metru, výšky 3 metrů ve stoje na zadních a hmotnosti 650 kilogramů. Větší už je snad jen severoamerický Kodiak (U. a. middendorffi), který může v dobré sezóně dosáhnout hmotnosti až 680 kilogramů. Samci jsou větší než samice, a jsou vybaveni lebkou o délce až 43,6 centimetru. Kromě Kamčatského poloostrova jsou k nalezení také na Kurilských ostrovech, na Karaginském ostrově nebo také na Šantarských ostrovech. V okolí Kurilského jezera se jim v létě neskutečně daří; nehladoví prakticky žádný medvěd. I líní lovci pro sebe najdou něco k snědku - lososi po vypouštění mlíčí a kladení jiker umírají, tudíž jejich těla plní dno jezera, a medvědí milovníci potápění se pak za nimi mohou ponořit a jednoduše je sesbírat. Na březích Kurilského jezera však i tak dochází k nespočtu divokých štvanic, při nichž se medvědi snaží znavené lososy ulovit. Ti, kteří se ještě nezpářili, nesou v sobě vydatnou, vysoce kalorickou pochoutku. Medvědi velice rádi pojídají jikry; jedno takové sousto obsahuje 80 kalorií. 


Ale minerální popel neposkytuje živinný základ jen pro pozdně jarní a letní návštěvníky, jakými jsou lososi nerka a kamčatští medvědi hnědí. Závislí jsou na něm také celoroční obyvatelé Kurilského jezera, a někteří z nich nemusí být zahlédnuti zrovna každým lidským návštěvníkem, ačkoliv jsou třeba ve vodě přítomni i během chladných měsíců. Někteří jsou prostě tak malí, že se dají pozorovat jen pod mikroskopem. Enter Daphnia longiremis! Jedná se o zdaleka nejpočetnější perloočku (řád Cladocera) v celém Kurilském jezeře. Daphnia, nebo česky hrotnatka, je 0,2 až 5 milimetrů drobný korýšek, připomínající svým plaveckým stylem pohyb blechy. Rozmnožuje se cyklickou partenogenezí, tzn. střídá nepohlavní a pohlavní rozmnožování, přičemž tedy samičky vytvářejí jak jakési klony sebe samotných, tak se samečky poněkud variabilnější jedince (po většinu roku nicméně preferují nepohlavní rozmnožování). Dosud bylo popsáno více než 200 druhů rodu Daphnia. D. longiremis je zhruba středně velkou hrotnatkou; samice měří asi 1,2 milimetru, samci 0,5 až 2,4 milimetru. Má prodloužené rostrum, díky čemuž je její hlava širší, než je vysoká. 


Endemitem Kurilského jezera je dvoukřídlý hmyz Chaetocladius tatianae z podřádu Nematocera. Podobně jako ostatní tzv. "midges", i tento druh připomíná vzhledem komára, ale ve skutečnosti se neživí ani krví, ani nektarem. Mnoho zástupců podřádu Nematocera jsou buď insektivoři nebo detritivoři. Ch. tatianae žije v povodí jezera, málokdy se od něj zatoulá dál. Je to poměrně vzácný hmyzí druh, a moc se toho o něm neví, tedy prozatím. 


Jedním z nejkrásnějších ptačích obyvatel Kamčatky, se kterým je možné se na březích Kurilského jezera setkat, je orel východní (Haliaeetus pelagicus), dravý pták z čeledi jestřábovitých (Accipitridae) s rozpětím křídel 203 až 241 centimetrů. Loví lososy, pstruhy a dál na moři tresky. I on si letního tahu lososů náležitě užívá; dospělí ptáci se občas mohou o ulovené ryby pěkně servat, ale očividně ten proteinový lososí rybí prst stojí za to. Orel východní je druhem zranitelným, jehož počty klesají kvůli komerčnímu rybolovu, znečitění způsobenému průmyslem a pochopitelně také ztrátě přirozeného prostředí. Podle výzkumu, jehož výsledky byly publikovány v roce 2010, mají na rozmnožování orlů východních negativní dopad klimatické změny. Globální oteplování má vliv na život a tah říčních ryb, kterými ruští orli krmí svá mláďata, proto je ryb méně a úmrtnost ptáčat roste. Podle informací z roku 2012 přezimovává na Kamčatce, a to včetně okolí Kurilského jezera, asi 3500 párů orlů východních.


Co se rostlin týče, je okolí jezera porostlé břízami, borovicemi a olšemi. Daří se zde však také například vrbám. Fytoplankton jezera zastupují hlavně rozsivky (Diatomeae), kupříkladu ty z rodu Cyclotella; to je poněkud zajímavé, protože tento rod je oligotrofický, tzn. daří se mu v oblastech s malým množstvím živin, čímž jako by do ekosystému Kurilského jezera nezapadal. 


Základem celého území jsou sedimentární horniny miocénního a pliocénního stáří, kaldera je však, jak již bylo uvedeno výše, stáří pleistocénního až holocénního. Kdy přesně došlo k její zaplnění vodou, to není jisté, muselo to být však po její poslední velké erupci, jež nastala někdy mezi lety 6460 až 6414 před naším letopočtem. Nutno podotknout, že blízký stratovulkán Iljinskij chrlil lávu z parazitického kráteru na svém východním svahu ještě v roce 1901.

Zdroje obrázků: